Mesto stále uvažuje o získaní vodárenskej veže do svojho vlastníctva

09.01.2011 Prešov

Prešov 9. januára (TASR) – Mesto Prešov stále uvažuje o získaní vodárenskej veže na Táborisku do svojho vlastníctva. Uviedol to pre TASR primátor Pavel Hagyari, ktorý tento týždeň o možnostiach rokoval s predsedom ...
Vodárenská veža, ktorá je v súčasnosti majetkom spomínanej spoločnosti, bola postavená v prvej polovici 20. storočia ako súčasť projektu vodovodnej siete a nachádzal sa na nej rezervoár s objemom 350 metrov kubických.
Neskôr sa prestala používať na pôvodné účely, objekt prestavali, v dolnej časti vybudovali reštauráciu a obchod a na jej vrchole vznikli presklené vyhliadkové priestory. Veža bola v 70. a 80. rokoch minulého storočia pomerne vyhľadávaným miestom.
\"Vyhliadková časť však fungovala len istý čas, medzi dvojité sklenené výplne sa dostal hmyz a boli problémy s odstráneným tohto problému. Z týchto dôvodov hygienici jej prevádzkovanie zastavili. V súčasnosti sú v prevádzke spodné priestory s reštauráciou, ktoré sú v prenájme, \" povedal pre TASR Plučinský. Dodal, že ak by chceli objekt zrekonštruovať vyžadovalo by si to nemalé finančné prostriedky.
O vežu prejavilo záujem mesto Prešov v súvislosti s prípravou projektov v rámci kandidatúry na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013. Hagyari uviedol, že mesto stále zvažuje možnosti využitia tohto objektu. Vežu považuje za ideálne miesto, kde by mohla vzniknúť malá kaviareň s dobrou vyhliadkou na okolie.
\"Je to výnimočná technická pamiatka, ktorá takmer 20 rokov nefunguje, nie je užívaná, potrebuje opravu a som presvedčený, že by bola ideálna v rámci rozvoja turistiky v meste, \" povedal Hagyari.
Konštatoval, že so súčasným vlastníkom majú niekoľko styčných bodov, ktoré sa týkajú majetku a vie si teda predstaviť, že by sa dal nájsť spôsob zámeny. Podľa primátora by bolo najefektívnejšie na jej rekonštrukciu využiť peniaze z eurofondov.
\"S primátorom sme predbežne diskutovali o zámeroch mesta, je však ešte veľa záležitostí, ktoré treba prebrať. Ak sa nájde možnosť, ako z tohto objektu vytvoriť atraktívne a turisticky zaujímavé miesto, sme pripravení pokračovať v rokovaniach o prípadnom prevode tohto majetku, \" uviedol Plučinský.
 

Vyberte región

mark